Sejarah Awal Suku Tombonuo

0
53

Suku Tombonuo jika dikategorikan dari sudut kelompok bahasa dan percakapan adalah tergolong dalam kumpulan Suku Paitanik seperti Suku Lobu, Lingkabau, Sugpan dan Suku Kinabatangan (Atas) berdasarkan catatan Miller (1982).

Selepas Perang dunia kedua, timbul kesedaran baru di Sabah untuk mengkaji dan menulis semula Sejarah pelbagai Suku Kaum terutamanya suku kaum asal dan peribumi Sabah.

Kajian dan penulisan Sejarah yang khusus mengenai asal usul semua masyarakat peribumi dan suku kaum asal yang tinggal di kawasan pedalaman adalah amat kurang dan tidak mencukupi.

Suku ertinya menurut Elkin (1974) adalah sekumpulan manusia yang ada kaitan persaudaraan secara langsung atau tidak dengan cara kehidupan tinggal berkolompok di sesuatu kawasan, mencari makanan dari tumbuhan tumbuhan, bercucuk tanam dan memburu haiwan bersama sama serta mengikut sikap budaya dan peraturan keluarga atau kumpulan kecil itu sendiri.

Suku juga bererti sekumpulan penduduk peribumi yang menduduki dan memiliki sesuatu kawasan tertentu di dalam sesuatu Wilayah yang besar, bercakap dengan bahasa atau dialek yang secara khusus mereka fahami, mempunyai adat dan peraturan berbeza dari kumpulan lain serta mempunyai budaya dan upacara kepercayaan yang tidak sama dengan orang lain di sekeliling mereka.

Suku Tombonuo merupakan salah satu suku kaum dari 40 suku kaum peribumi Dusunik, Paitanik dan lain lain yang tersenarai di dalam Persatuan Kebudayaan Kadazandusun.

Kajian dan penulisan Sejarah Suku Tombonuo yang agak kurang menyebabkan kita banyak bergantung dengan cerita sejarah, lagenda dan mitos dari orang tua tua yang berunsur tradisi lisan.

Walau bagaimanapun setiap kajian suku kaum yang mempunyai unsur cerita rakyat sebenarnya boleh memberi gambaran suasana dan budaya masa silam (Sonza 1979).

Menurut kajian (PS Shim 2007) perkataan atau ayat bagaimana setiap suku kaum peribumi Sabah menyebut perkataan lalang (sejenis rumput Imperata cylindrica) dalam bahasa mereka boleh mengambarkan kelompok suku kaum tersebut contohnya Suku Kadazan, Bisaya dan Tatana menyebut lalang sebagai “pimpin”. Suku Lotud pula menyebut lalang sebagai “Kapayan” . Suku Momogun, Sukang dan Tombonuo menyebut lalang sebagai “Kutad”. Suku Tobilung dan Kimaragang menyebut lalang sebagai “paka”. Suku Murut menyebut lalang sebagai “alab” dan Suku Lundayeh menyebut lalang sebagai “so’bot”.

Menurut catatan terawal (Drymple 1762) beliau mendapati ada Suku Tombonuo yang tinggal di Kampung Kanibongan.

Menurut (Pryer 1881) sebelum adanya perubatan moden dari Negara Barat, jumlah penduduk tempatan yang mendiami kawasan persisiran pantai seperti Kadazan, Tangaa, Lotud, Rungus, Tobilung, Tindal, Kimaragang, Tombonuo, Idaan, Bajau dan Iranun adalah amat kurang disebabkan penyakit berjangkit demam cacar yang serius serta amalan budaya mengayau atau memotong kepala yang banyak mengorbankan nyawa.

Pryer mengatakan bahawa Suku Tombonuo mengamalkan hukuman “Sermungup” di rumah bicara dengan menikam pesalah dengan mata tombak sedalam satu inci setiap kali sambil menari dikeliling pesalah yang tangannya diikat di atas kayu dengan kaki bergayut.

Pesalah tersebut merupakan seorang peniaga yang cuba mengelak dari membayar cukai. Apabila upacara ini tamat pesalah tersebut didapati meninggal dunia dari luka luka tikaman tadi. Upacara ini tidak disukai oleh orang barat dan mereka di minta memberhentikan hukuman seumpama ini di masa akan datang atau mengganti korban tersebut itu dari manusia ke haiwan.

Suku Tombonuo, Momogun, Sukang dan Makiang berpindah dari tinggal di persisiran pantai kerana mereka memilih jalan untuk berhenti berperang atau mengayau sesama sendiri dan mencari kehidupan yang lebih aman jauh dari musuh musuh tradisi mereka.

Suku Tombonuo mempercayai bahawa Aki Silam, Aki Sumbol, Aki Toworo, Aki Alon, Adu Ruvoi adalah nenek moyang mereka.

Suku Tombonuo sehingga hari ini adalah antara Suku yang kurang di kaji tetapi boleh di jejak mendiami kawasan Paitan dan Sugut. Ramai antara mereka telah memeluk agama Islam dan lebih dikenali sebagai Suku Sungai tetapi bahasa Suku Tombonuo dan Suku orang Sungai adalah sama.

Suku Tagbanua (Orang Banua) yang boleh ditemui di Pulau Palawan di Selatan Filipina besar kemungkinan adalah suku yang ada sedikit persamaan dengan suku Tombonuo di Sabah yang merupakan salah satu suku peribumi kuno zaman silam. Pawang atau ketua agama pagan bagi orang Tagbanua dikenali sebagai bobolizan dan perkara yang sama bagi Suku Tombonuo pula dikenali sebagai Bobohizon.

D Daly ada menyebut berjumpa dengan Suku Tombonuo pada 22.9.1884 semasa dalam perjalanan ke Sungai Penungah, Melikop dan Melian.

D Daly adalah pegawai koloni yang pertama yang merekodkan kewujudan suku Tombonuo dan mengelar mereka suku orang Sungai (BNBH 1.10.1886).

D Daly mencatatkan keterangan Pangeran Assim pada tahun 1884 bahawa perkuburan pembesar Suku Tambuono berada di kawasan Imbok dan sekurang kurangnya ada 20 hingga 30 Keranda kayu belian.

Suku Tombonuo berada dalam satu kelompok suku yang mengunakan bahasa Paitanik seperti Suku Kolobuan, Kuamut, Milian, Lingkabau, Lobu, Makiang, Rumanau, Sabangan, Sinorupu, Sinobu dan Sugpan.

Pihak Syarikat Berpiagam Borneo Utara memperkenalkan beberapa pembesar Suku Tambuono pada 27.5.1889 antaranya Panglima Dermatuan, Majistret Domingol, Panglima Temmenggung Karamuak, Bapa Raja Tuah Darkos Kuamut, Laksamana Sanoal dari Tamoy, Panglima Addong dari Lamug dan Panglima Banjer Sandakan.

Gambar hiasan :

1. The Illustrated London News 1852

Sumber :

1. PS Shim 2007. Inland people of Sabah.

2. Miller, CP 1982. A Brief look at the languages and dialects of Sabah. Sabah Society Jurnal, Vol. VII No. 1 : 53-64

3. Elkin, AP 1974. The Australian Aborigines. (5th Edition) Angus & Robertson (Publisher) Pty Ltd Sydney

4. Sonza, DP 1979. The Bisaya of Borneo and the Philippines : A new look at the Maragtas.

5. Dalrymple, A 1767. A plan for extending the commerce of this Kingdom and of the East India Company.

6. BNBH 1.10.1886

7. Daly, DD 1884. Diary of Mr D D Daly’s Trip up the Kinabatangan River

8. Pryer, WB 1881. Diary of a trip to Kinabatangan River

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here